Village Of Avonlea

REZCEIVED
HAY 15 2018

BUILIANG STANDARDS

BYLAW NO. 272-17

A BYLAW RESPECTING BUILDINGS

The Municipal Council of the Village of Avonlea in the Province of Saskatchewan enacts as follows:

SHORT TITLE

1. This bylaw may be cited as the Building Bylaw

INTERPRETATION/LEGISLATION

(1) “Act” means The Uniform Building and Accessibility Standards Act being Chapter U-1.2 of the
Statutes of Saskatchewan, 1983-84 and amendments.

(2) “Administrative Requirements” means The Administrative Requirements for Use with The
National Building Code of Canada.

(3) “Authorized Representative” means a building official appointed by the Local Authority
pursuant to subsection 6 (4) of the Act, or the municipal official.

(4) “Local Authority” means the Village of Avonlea and its elected Council.
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(5) “Municipal official” means the administrator or their designate of the municipality.
(6) “Regulations” means the Unifarm Building and Accessibility Standards Regulations made
pursuant to the Act.

(7) “Value of construction” means the total costs to the owner for the building construction in
its completed form and includes the cost of design, all building work, materials of construction,
building systems, labor and profit of the contractor and subcontractors.

(8) “Definitions” contained in the Act and Regulations shall further apply in this bylaw.

(1) This bylaw applies to matters governed by the Act and the Regulations, including National
Building Code of Canada, and the Administrative Requirements.

(2) Notwithstanding subsection (1), references and requirement in the Administrative
Requirements respecting matters regulated by the Act and Regulations shall not apply.

(3) Notwithstanding subsection (1), references and requirements in the Administrative
Requirements respecting “occupancy permits” shall not apply except as and when required by
the Local Authority or its Authorized Representative.




GENERAL

4. No person shall commence or cause to be commenced the construction, addition, alteration or
renovation of a building or structure that requires a building permit without first having obtained a valid
building permit from the local authority.

(1) A permit is required whenever work regulated by the Act and Regulations is to be
undertaken.

(2) No owner or owner’s agent shall work or autharize work or allow work to proceed on a
project for which a permit is required unless a valid permit exists for the work to be done.

(3) The granting of any permit that is authorized by this bylaw shall not:

(a) entitle the grantee, his successor or assigns, or anyone on his behalf to erect any
building that fails to comply with the requirements of any building restriction
agreement, Bylaw, Act and/or Regulation affecting the site described in the permit, or

{b} make either the Local Authority or its Authorized Representative liable for damages
or otherwise by reason of the fact that a building, the construction, erection, placement,
alteration, repair, renovation, demolition, relacation, removal, use or occupancy of
which has been authorized by permit, does not comply with the requirements of any
building restriction agreement, Bylaw, Act and/or Regulation affecting the site described
in the permit.

(4) An accessory building that is not greater than 100 square feet (10’ x 10°} in building area is
exempt from this bylaw provided it does not create a hazard.

(5) Exterior decks, landings or raised walkways with a walking surface not higher than 2 feet
(24”) above grade/ground level are exempt from this bylaw.

SPECIAL CONDITIONS

5. (1) Notwithstanding the requirements of the Regulations, an architect or professional engineer
registered in the province of Saskatchewan shall be engaged by the owner for the design,
assessment of design and inspection of construction or certification of a building or part of a
building where required by the local authority or its authorized representative.

(2) A real property report of the site described in a permit or permit application prepared by a
registered land surveyor shall be submitted by the owner where required by the local authority
or its authorized representative.

(3) It shall be the responsibility of the owner to ensure that change in property lines and/or
change in ground elevations will not bring the building or an adjacent building into
contravention of this bylaw.

(4) It shall be the responsibility of the owner to arrange for all permits, inspections and
certificates required by other applicable Bylaws, Acts and Regulations.




BUILDING PERMITS

6 (1} Every application for a permit to construct, erect, place, alter, repair, renovate or reconstruct a
building shall be in Form A or (a form provided by the local authority), and shall be accompanied by a pdf
copy or twa sets of the plans and specifications of the proposed building, except that when authorized by
the local authority or its authorized representative plans and/or specifications need not be submitted.

(2) If the work described in an application for building permit, to the best of the knowledge of the local
authority or its authorized representative, complies with the requirements of this bylaw, the municipal
official, upon receipt of the prescribed fee, shall issue a permit in Form B or {a form provided by the local
authority).

(3) The local authority may, at its discretion, have plan review, inspection and other services for the
purpose of enforcement of the Act and Regulations provided by building officials designated by the
minister to assist the local authority pursuant to subsection 4(4) of the Act.

(4) The local authority may, at its discretion, have plan review, inspection and other services provided by a
person, firm or corporation employed under contract to the local authority.

{5} The permit fee for construction, erection, placement, alteration, repair, renovation or reconstruction
of a building shall be based on the following:

(a) A permit administration fee of 10% of the service provider fee for the processing, handling
and issuance of a building permit; plus

(b) The service fees for plan review, field inspection of construction and enforcement services in
accordance with the agreement between the provider of building official services and the
local authority; plus

{c) A maintenance fee charged by the Saskatchewan Assessment Management Agency.

(d) All permit fees will be collected prior to the permit being issued and subject to applicable
taxes.

(6) The local authority may estimate the value of the construction costs for the work described in an
application for building permit, for the purpose of evaluating a permit fee based on the definition of vajue

of construction as per subsection 2(7).

(7} Approval in writing from the local authority or its authorized representative is required for any
deviation, omission or revision to work for which a permit has been issued under this section.

(8} All permits issued under this section shall expire:

(a) 12 months from date of issue; or

(b) six months from date of issue if work is not commenced within that period; or

(c) if work is suspended for a period of six month; or longer, unless there is prior written
approval from the local authority or its authorized representative of such suspension or

(d) if work is terminated and there is written approval from the local autherity or its

Authorized Representative,

(9) Where a permit has expired as per subsection 6. (8} the owner can make application to the local
authority for the renewal of the permit application. Such renewal may be subject to a building permit
renewal fee equal to fees required in subsection 6. (5) or some alternate renewal fee.

{10) The local authority may, at its discretion, rebate a portion of a permit fee where work is reduced in
scope or discontinued, or where other exceptional circumstances occur.




DEMOLITION OR REMOVAL PERMITS

7. (1)  (a) The fee for a permit to demolish or remove a building shall be $ 500.00.

(b) (i) In addition, the applicant shall deposit with the municipal official the
following sum to caver the cost of restoring the site after the building has been
demolished or removed to such condition that it is, in the opinion of the local
authority or its authorized representative, not dangerous to public safety.

Demolition or Removal Deposit $500.00
(ii) If the applicant who demolishes or removes the building restores the site to
a condition satisfactory to the authorized representative, the sum deposited, or
partion thereof, shall be refunded.

(2) Every application for a permit to demolish or remove a building shall be in Form C or (a form
provided by the local authority).

(3) Where a building is to be demolished and the municipal official is satisfied that there are no
debts or taxes in arrears or taxes outstanding with respect to the building or land on which the
building is situated, the municipal official, upon receipt of the fee and depaosit prescribed, shall
issue a permit for the demolition in Form D or (a form provided by the local authority).

(4) Where a building is to be removed from the geographical jurisdiction of the local authority,
and the municipal official is satisfied that there are no debts or taxes in arrears or taxes
outstanding with respect to the building or land on which the building is situated, the municipal
official, upon receipt of the fee and deposit prescribed, shall issue a permit for the remaval in
Form D or (a form provided by the local authority).

(5) (a) Where a building is to be remaoved from its current site and set upon another site in
the geographical jurisdiction of the local authority, and the municipal official is satisfied
that there are no debts or taxes in arrears or taxes outstanding with respect to the
building or land on which the building is situated, and the building when placed on its
new site and completed, to the best of the knowledge of the local authority or its
authorized representative, will conform with the requirements of this bylaw, the
municipal official, upon receipt of the fee and deposit prescribed, shall issue a permit for
the removal in Form D or (a form provided by the local authority).

(b) In addition, the municipal official, upon receipt of the fee prescribed in subsection
6(5), shall issue a permit for the placement of the building in Form B or (a form provided
by the local authority).

(6) All permits issued under this section expire six months from the date of issue except that a
permit may be renewed for six months upon approval by the local authority.
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ENFORCEMENT OF BYLAW

8. {1) If any building or part thereof or addition thereto is constructed, erected, placed, altered,
repaired, renovated or reconstructed in contravention of any provision of this bylaw the
authorized representative may take any measures as permitted by Part V of the Act for the
purpose of ensuring compliance with this bylaw including, but not limited to:

(a) entering a building,

(b) ordering production of documents, tests, certificates, etc. relating to a building,

{c) taking material samples,

(d) issuing notices to owners that order actions within a prescribed time,

(e) eliminating unsafe conditions,

(f) completing actions, upon an owner's non-compliance with an order, and adding
the expenses incurred to the tax payable on the property, and

(g) obtaining restraining orders.

(2) if any building, or part thereof, is in an unsafe condition due to its faulty construction,
dilapidated state, abandonment, open or unguarded condition or any other reason, the
authorized representative may take any measures allowed by subsection (1).

(3) The owner of a building for which a permit has been issued or for which actions are being
taken in compliance with an order shall give notice in writing to the local authority as required in
Section 17.2 of the Act including, but not limited to:

(a) on start, progress and completion of construction,

(b) of change in ownership prior to completion of construction, and

(c) of intended partial occupancy prior to completion of construction.
PENALTY
9, (1) Any person who contravenes any of the provisions of this bylaw shall be liable to the

penalties provided in Section 22 of the Act.

relieve the person from compliance herewith.
REPEALED

10. That Bylaw No. 203-94 is hereby repealed.

Enacted pursuant to Section 14 of Mayor
The Uniform Building and Accessibility

Standards Act
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